Pollyanna- Eleanor H. Porter


Pollyanna, çocuk klasikleri arasında olan ve ilköğretim öğrencilerine tavsiye edilen bir kitaptır. Aslında güzel bir konusu olan ve insanlara bulundukları duruma şükretmeyi öğütleyen bir kitaptır. Eleanor H. Porter tarafından kaleme alınan bu harika kitap Pollyanna adında küçük bir kız aracılığı ile insanlara verilen bir mesajdır. Ana karakter olan Pollyanna küçük yaşına rağmen altın gibi bir kalbe ve her durumda kendine mutlu olacak bir pay çıkarma yeteneğine sahiptir. Ben Pollyanna'yı ilköğretime giderken okudum ve bu kitabın hayatımda bir dönüm noktası olduğunu söyleyebilirim. Pollyanna ve onun mutluluk oyununu tanıdıktan sonra hayata bakış açımda önemli bir değişiklik oldu. En önemlisi de her zorluk karşısında tıpkı Pollyanna'nın yaptığı gibi kendime mutlu olacak bir pay çıkarmayı öğrendim. Kitabın verdiği mesaj nedeni ile tüm çocuklar tarafından okunması gerektiğini düşünüyorum. 
Pollyanna kitap yorumu yaparken ilk olarak ana karakterlerden bahsetmek istiyorum. Kitaba adını veren Pollyanna küçük bir kızdır. Altın gibi bir kalbi olduğu için etrafındaki herkese yardımcı olmak için çabalayan, çok iyi bir çocuktur. Bayan Polly ise bu küçük kızın teyzesi olup, sert ve katı kuralları olan bir insandır. Bir diğer önemli karakter olan Nancy Bayan Polly'nin hizmetçisidir. Pollyanna anne ve babası ölünce, hiç evlenmemiş ve yalnız yaşayan teyzesi ile yaşamak zorunda kalır. Bayan Polly çevresindeki insanlara karşı soğuk ve mesafeli davranırken birden bire hayatına giren bu küçük kız onun tüm yaşantısını alt üst eder.
Yalnızlığa alıştığı için evde bir çocuğun varlığını kabullenmesi oldukça zordur. Evinde bir çok oda olmasına rağmen yeğeni olan Pollyanna'yı tavan arasında yatırır. Küçük kızın ona yaklaşmasına izin vermez, ona karşı da diğer insanlara olduğu gibi sert ve kuralcı tutumunu sürdürür. Fakat Pollyanna teyzesinin bu sert tutumu karşısında pes etmez. Bu küçük kız " mutluluk oyunu " diye bir oyundan söz etmektedir. Mutluluk oyununu babası Pollyanna için icat etmiştir. Fakir bir hayat süren baba kıza gelen yardım sandığından bebek yerine koltuk değnekleri çıkınca küçük kız hayal kırıklığı yaşamış ve babası da ona bu koltuk değneklerine ihtiyacı olmadığı için mutlu olması gerektiğini söylemiştir. O günden sonra Pollyanna hep bu mutluluk oyununu oynamış ve teyzesinin evinde de bu oyuna devam etmiştir. Evin hizmetçisi olan Nancy küçük kıza baştan beri çok iyi davranmış ve hep onu kollamaya çalışmıştır. 
Pollyanna çok iyi kalpli ve yardım sever bir kız olduğu için kısa sürede o civardaki herkesin sevgisini kazanmıştır. Tanıdığı herkese mutluluk oyununu öğretmiştir. Zamanla teyzesi bayan Polly bile küçük kızın altın kalbi karşısında yumuşamıştır. Küçük kız teyzesinin geçmişteki hüzünlü aşk hikayesini öğrendikten sonra onun neden böyle sert bir mizaca sahip olduğunu anlamış ve yıllar sonra iki aşığı bir araya getirmiştir. 
Pollyanna farklı konusu ve verdiği çok önemli hayat dersi nedeni ile tüm çocukların okuması gereken bir kitaptır. Çocukların anlayabileceği bir şekilde kaleme alındığı için anlamakta zorlanmadan okuyabilecekleri bir kitap. Pollyanna kitap özeti burada son bulurken bu kitabı evinizdeki kitaplıkta çocuklar için bulundurmanızı tavsiye ediyorum. 

Yorumlar