İki Kişilik Yalnızlık- Sinan Akyüz


İki Kişilik Yalnızlık Sinan Akyüz tarafından kaleme alınmış gerçek bir yaşam hikayesini konu alıyor. Aslında bu kitapta herkes kendinden bir şeyler bulabilir. Büyük bir aşkla başlayan ve evlilikle sonuçlanan güzel bir ilişkinin zaman içinde nasıl bir yola girdiğini bu kitapta açıkça görüyoruz. Genç yaşta büyük umutlarla yapılan bir evlilik, maddi sıkıntı olmayan ve iki çocukla sürülen bir yaşam. Evliliğin ilk aylarından itibaren başlayan sorunların yavaş yavaş zirveye doğru tırmanışı, büyük bir aşkla bağlanan çiftin sonunda aynı evde iki yabancı gibi oluşu...
İki Kişilik Yalnızlık kitap özeti merak edenler için geliyor. Kitabın ana kahramanları Zafer ve Zehra adında evli bir çift. Bankacı bir genç kızın ve doktor adayı bir genç adamın bankada kesişen yolları onları hızlı bir evlilik sürecine doğru götürür. Zafer'in mesleği nedeni ile doğuya gitmeleri yüzünden Zehra bir anda bütün gününü evde geçiren bir ev hanımı pozisyonuna gelir. Genç kadın bütün gün evde sıkılmaktadır fakat bulundukları yerde çalışma imkanı yoktur. Bu nedenle çaresizce bu duruma katlanmak zorunda kalır. Sonra çiftin bir kız ve bir de erkek çocukları olur. 
Zafer'in doğudaki görevi bittikten sonra tekrar şehre gelmeleri Zehra için umut ışığı olur. Genç kadın eşini çalışmak için zor da olsa ikna eder. Yıllardır eşinin işinde yükselebilmesi için kendi kariyerine ara veren Zehra bu dönemde kaybettiği zamanı telafi edebilmek için çok yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Bu dönemde evini de ihmal etmeye başlar. Bundan sonrasında çiftin kavgaları daha da artar ve birçok tatsız sorun yaşarlar. Zehra evliliğinde mutlu olmadığı halde çocukları için bu duruma katlanmaya çalışırken çok acılar çeker. Zafer ise işinde yükselebilmek için kendini batıl inançların pençesine atar.
Çiftin kendi arasında yaşadığı anlaşmazlıklar yetmezmiş gibi bir de ortaya falcı bir kadın çıkar. Kıbrıs da yaşayan bu kadın insanların dini duygularını sömüren bir dolandırıcıdır. Zehra bir süre sonra falcı kadının gerçek yüzünü görür ve eşini bu konuda uyarır. Fakat Zafer inatla falcı kadından medet ummaya devam eder. Adam kariyerinde yükselmeyi hedeflerken bu para göz falcı yüzünden günden güne dibe batar ve ne yazık ki bunu kabullenmek istemez. Çiftin arasındaki sevgi ve saygı bitmiştir. Büyük bir aşkla başlayan o evlilik sadece sürdürülmesi gereken bir görev halini almıştır. 
Zehra kendi ayaklarının üzerinde durabilen güçlü bir kadın olmasına rağmen, çocukların sorumluluğunu tek başına taşıyamayacağını düşünerek Zafer'den ayrılmaz. Aynı evin içinde yaşayan iki yabancının yollarının ayrılması ise kanuni yollardan değil acı bir şekilde olur. Zehra yaşadığı son hayal kırıklığından sonra intihar eder fakat son anda kurtarılır. O hastanede yatarken eşi Zafer de kalp krizi geçirir ve o da başka bir hastanede yoğun bakımda tutulmaktadır. Zehra sonunda iyileşmiş ve tam hastaneden taburcu olduğu gün bir arabanın çarpması sonucu hayatını kaybetmiştir. 
Sinan Akyüz bu kitabında kadın erkek ilişkilerini ve evlilikte yaşanan birçok sorunu gözler önüne seriyor. Eminim ki benim gibi çoğu okur da kitabı okurken bazı yerlerde sinirlenecek ve kitabın sonunda da " böyle olmamalıydı " diyecektir. İki Kişilik Yalnızlık kitap yorumu burada sonlanırken bu kitabı bir hayat dersi olarak herkesin okumasını tavsiye ediyorum. 

Yorumlar