Safiye Sultan-Hadım Edilmiş Bir Aşk- Ann Chamberlin



Safiye Sultan- Hadım Edilmiş Bir Aşk daha okumaya başlar başlamaz sizi etkisine alarak son ana kadar zevkle okuyabileceğiniz bir kitap. Yazarın ustaca anlatımı ile o dönem ve yaşananları gözlerinizin önüne getirmeniz zor değil. Bu kitapta Venedikli bir soylunun kızı olan Sofia Baffo'nun kölelikten sultanlığa uzanan öyküsü anlatılmakta. Ülkesinde soylu bir yaşam süren genç bir kızın köle olarak girdiği sarayda güzelliğini ve zekasını kullanarak yükselişini konu alan Safiye Sultan, o döneme ve sarayda dönen entrikalara ışık tutuyor. Sofia ile aynı gemide ulunan İtalyan asıllı Giorgio Veniero  genç kız kadar şanslı değildir. Her ikisi de saraya köle olarak satılırlar fakat Giorgio hadım edilmiş, özgürlüğü ile birlikte erkekliğini de kaybetmiştir. Tek avuntusu güzeller güzeli Sofia'nın yakınında olmaktır. 

Sofia saraya girer girmez güzelliği ile dikkat çeker fakat onun burada kalmaya niyeti yoktur. Başlarda hep buradan kurtulmayı umut eder. Saray adetlerine göre ilk iş adı değiştirilerek Safiye yapılır. O artık Sofia Baffo değil Osmanlı hareminde Şehzade Murad'a ait bir köledir. Sarayda yaşadıkları Safiye'yi yeni yaşamını kabullenmek zorunda bırakır. Saraydan kurtulma umudu olmadığını anlayınca o da burada üstünlük kurup sultan olmaya karar verir. Güzelliği ve zekasıyla şehzadeyi etkilemeyi başarır. Sonrasında ise kurnazlığı ile onu kendine bağlamayı başarır. 

Sarayda kadınlar arasında sürekli bir rekabet vardır. Hepsinin amacı elbette ki sultan olmak, şehzadeye bir erkek çocuk vererek saraydaki yerini sağlamlaştırmaktır. Bu uğurda kimse birbirine acımaz. Şehzadelerin taht kavgası gibi kadınlar arasında da adeta bir baht kavgası yaşanmaktadır. Kazanan Sultan olup, Osmanlı sarayındaki diğer kadınlardan daha üstün bir konuma gelirken, bu savaşı kaybeden ise ölecektir. Güzeller güzeli Safiye Sultan aklını kullanır ve bu savaşı kazanmak için tüm gücünü ortaya koyar. 

Yıllar önce Osmanlı sarayına köle olarak gelen o savunmasız ve çaresiz kız, aradan geçen zamanda güçlenmiş ve bir sultan olmuştur. Onun sultan olmak uğruna verdiği mücadele bu kitapta bir hadımın ağzından anlatılmaktadır. Bu kişi Safiye Sultan'a aşık olan ve onunla aynı gemide esir düşen Giorgio'dur. Aşık olduğu kadına dokunamasa da hep onun yakınında olmak ve ona bu yükselişinde yardım etmek onun tek mutluluğudur. 

Safiye Sultan- Hadım Edilmiş Bir Aşk kitap özeti burada son bulurken tarihi roman okumaktan hoşlananlara serinin ilk kitabı olan bu harika eseri okumalarını tavsiye ediyorum. Ann Chamberlin'in kaleminden bir kölenin sultanlığa yükseliş öyküsünü keyif alarak okuyacağınızı düşünüyorum. 

Yorumlar

Yorum Gönder