Sessiz Kızlar- Eric Rickstad



Sessiz Kızlar, Eric Rickstad tarafından yazılmış, farklı kurgusu ile polisiye roman sevenlerin çok hoşuna gidecek bir kitap. Başlangıçta uzun ve sıkıcı detaylara yer verilmeden doğrudan heyecanlı bir kurgu ile başlıyor. Maskeli garip bir çocuk tarafından bıçaklanan bir kadın... Bu çocuk kimdir ve kadını neden bıçakladı? Kadın öldü mü? İlk andan itibaren okuyucu kendisine bu tarz sorular sormaya başlıyor. Tahmin edeceğiniz gibi kitapta birçok cinayet var. Başta kayıp olarak bilinen ve büyük ihtimalle evden kaçtıkları düşünülen bu kızlar aslında öldürülmüşlerdir. Kızların cesetleri ortaya çıktıkça olay daha karmaşık bir hal almaktadır. Baştan sona temponun hiç düşmediği bir polisiye roman, Sessiz Kızlar. Bir ara kayıp kızlardan birisinin katil ya da katil ile işbirliği içinde olabileceğine dair ortaya atılan bir fikir, okuyucuyu şaşkına çevirecek detaylardan sadece birisidir. Yazarın harika anlatımı ile kitabı okurken tüm sahneler gözlerinizin önünde canlanıyor. Sessiz kızların gizemini çözmek isterseniz bu kitabı keyifle okuyabilirsiniz. 

Sessiz Kızlar kitap özeti kitabın konusunu merak edenler için gelsin. Kitabın başlangıcında küçük, maskeli bir çocuk tarafından bıçaklanan bir kadın var. Kadına ne olduğunu kitabın sonlarına doğru öğreniyoruz. Bu olaydan uzun yıllar sonra ıssız bir yerde bulunan terk edilmiş bir araba ve 16 yaşında kayıp bir kız ile başlıyor her şey... Kızın yaşı küçük olmasına rağmen yasal olarak reşit olması işleri biraz karıştırıyor. Kayıp bir yetişkini aramak için 72 saatlik bir süre geçmesi gerekiyor ve kız kaçırıldıysa geçen her saat onu canlı bulma ihtimalini azaltıyor. Mandy Wilk'e ait olan araba ıssız bir yerde terk edilmiş olarak bulunur. Bu kızı ölü ya da diri olarak bulmak ise polisin başlıca görevidir. Bu konuda onlara yardımcı olan Frank Rath isminde özel bir dedektif var. Bu dedektifin ablası uzun yıllar önce tecavüz edilerek öldürülmüş ve adam ablasının kızı olan Rachel'i evlatlık edinmiştir. Rath kıza anne ve babasının bir cani tarafından öldürüldüğünü söylemek yerine trafik kazasında öldükleri yalanını söyler. Genç adam ablasının ve eniştesinin cesetlerini ilk bulan kişidir ve eve zamanında gidip ablasını kurtaramadığı için sürekli kendini suçlamaktadır. Bu yüzden mesleğini bırakır, yeğenini evlat edinir ve hiç kimseyle evlenmeyerek hayatını ona adar. 

Rath'ın kızı olan Rachel kayıp kızdan sadece 1 yaş büyüktür. Bundan önce o bölgede tecavüze uğrayan ve öldürülen kızların olması, bu kayıp olayını önemli bir hale getirmektedir. Kaybedecek zaman yoktur bu bir yaşam kalım savaşıdır. Dedektif Rath ve birkaç polisten oluşan ekibin bir an önce bu kızı bulması gerekmektedir. Bu olayı araştırırken bir kız cesedi bulunur. Bu Mandy değildir fakat bu cinayetin genç kızın kaybı ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Cesedi bulunan kız sıradan bir cinayete kurban gitmemiş, uzun süre işkence çektikten sonra öldürülmüştür. Cinayetin işlendiği tarihte kızın hamile olması, olayı farklı bir yöne çekmeye başlar. Kızın karnının yarılmış olması ve kalbinin de bulunmaması akla satanizm gibi ihtimalleri getirir. Polis bu konuda derin bir araştırma yapar. Bu sırada Rath üniversitede okuyan kızını merak etmekte ve ona telefonla ulaşmaya çalışmaktadır. Günlerce Rachel'e ulaşmak için çabalar ama nafile. 

Kayıp olayının meydana geldiği kasabada kürtaja karşı bir dernek bulunmaktadır. Bunun fanatik üyeleri olması ve kaybolan Mandy'nin hamile olma ihtimali iyice kafaları karıştırır. Mandy'nin bir süre bu derneğin toplantılarına düzenli olarak katıldığı saptanır. Bu arada dedektif Rath onun düzenli olarak jinekolojik muayeneye gittiği doktorla da irtibata geçer. Birbiri ile bağlantısı olmayan, görünüşe göre ortak yönleri de bulunmayan bu kızları kim ve neden öldürmüştür? Son bulunan kızın cesedine bazı semboller kazınmış olması polisin dikkatinden kaçmaz. Rath bu koşuşturmacanın içinde zor da olsa kızına ulaşır. Bu cinayetleri ve şüphelerini Rachel ile paylaştığında kız olaylara ilgisiz gibi görünse de bir süre sonra erkek arkadaşı ile birlikte harekete geçer. Hamile gibi rol yaparak bu sözü edilen derneğe gider. Burada bir kız ile tanışır, kız kürtaja karşıdır ve Rachel ile yakınlaşmaya çalışmaktadır. Rachel bu kızla ikinci karşılaşmalarında ondan yıllar önce ailesinin nasıl katlediğildiğini öğrenir ve o andan sonra da ortadan kaybolur. Dedektif kızının bu olayı araştırırken kaybolduğunu öğrendiğinde onun diğer kızları öldüren katil tarafından kaçırıldığı düşünür. 

Polisler ve dedektif tüm bilgi ve deneyimlerini bu cinayetleri çözmek için harcarlar. Mandy bir yana artık Rachel'in de hayatı tehlikededir. Derinlemesine bir araştırma yapan ekip, derneğin kurucusu kadına ulaşır ve ondan öğrendikleri kan dondurucudur. Söz konusu kızının hayatı olunca Rath kendi canını hiçe sayar ve bulduğu ip ucunun peşinden gider. Tüm yollar Mandy'nin gittiği doktora çıkıyordur. Dedektif onun evine gizlice girmek isterken doktor onu fark eder. Bu esnada evin bodrumundan bir kızın yardım çığlıkları duyulmaktadır. Rath bu kızın Rachel olduğunu düşünerek ölümüne mücadeleye girişir. Sonunda kurbanı kurtarır. Bu kız kendi kızı değildir fakat kayıp olan kızlardan birini sağ olarak bulmuştur. 

Sessiz Kızlar kitap yorumu burada son bulurken o doktorun yıllar önce kadını bıçaklayan çocuk olduğunu öğreniyoruz. Aslında o kadın çocuğun annesidir ve onu aldırmak istemiştir. Bunu öğrenen hemşire bir komşuları onu almak yerine annesine söylemeden gizlice doğumu yaptırmış ve o çocuğu evlat edinmiştir. Polisiye roman sona ererken Rachel'in bir otelde olduğunu, kaçırılmadığını ve ona gerçekleri söylemeyen babası ile zor da olsa barıştığını da dip not olarak belirtmek istiyorum. Ve finalde Rath'in hapishaneden çıkmış olan ablasının katili onu arayarak akılda yeni soru işaretleri oluşturuyor. Uzun zamandır bu kadar güzel bir polisiye roman okumadığımı söylemek istiyorum. 

Yorumlar