Şeytan ve Genç Kadın- Paulo Coelho


Şeytan ve Genç Kadın Paulo Coelho tarafından kaleme alınmış bir eser. Kitap Bescos adında küçük bir dağ köyünde geçmektedir. Bu köy yıkık dökük evleri ve çoğunluğu yaşlılardan oluşan az bir nüfusu ile sessiz, sakin bir yerdir. Arada bir turistlerin uğradığı bu köyde hiç çocuk ve genç bulunmaması dikkat çekmektedir. Köydeki durgun yaşam ve fakirlik nedeni ile gençler çalışmak ya da okumak için başka yerlere gitmektedir. Bu köydeki tek genç Chantal isminde bir genç kızdır. Aslında genç kızda imkan bulsa bu sıkıcı köyde bir an bile durmayacaktır. Köyde yaşayan Berta isminde yaşlı bir kadın vardır. Köyün en yaşlılarından olan Berta eşini bir av kazasında kaybetmiştir. Bütün gün kapısının önünde oturan yaşlı kadın köyde cadı olarak da bilinmektedir. Aslında yaşlı kadın cadı falan değildir sadece ölen kocası ile manevi bir iletişim kurmaktadır.
Köyde yaşanan sıradan bir günde gelen yabancı bir anda onların yaşantısını değiştirir. Bu adam şeytanı da beraberinde getirmiştir. Berta yabancıyı görür görmez kötü bir şeyler olacağını sezmiştir. Yabancının bu küçük köye gelmesinin bir amacı vardır. O aklındaki bir soruya cevap aramaktadır ve bu köyde yaşayanlara yapacağı cazip bir teklif vardır. Teklifini önermek için  seçtiği kişi köyün en genci olan Chantal'dır. Yabancının teklifi; köylülerin bir suç işlemeleri ve bunun karşılığında da on külçe altın almalarıdır. Aralarından seçecekleri bir kişiyi öldürmeleri karşılığında 10 külçe altın... Bu altınlar fakir köylülerin yaşamını değiştirecek kadar büyük bir paradır. Köylüler bu teklifi değerlendirirlerse yabancı genç kıza da 1 külçe altın verecektir. Bu altın sayesinde Chantal sevmediği bu köyden ayrılarak hayatına daha güzel bir yerde devam edebilecektir. Onun yapması gereken köylülere bu teklifi iletmek ve onları buna ikna etmektir. Chantal ve köylülerin bu teklifi değerlendirmek için 7 gün süreleri vardır. Bu sürenin sonunda ya hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler ya da hepsi zengin olacaklardır. Peki köylüler bu konuda nasıl bir karar verecekler? Aralarından bir masumu öldürebilecekler mi? Paulo Coelho bu kitabında iyi ve kötüyü, vicdan ve korkuyu karşı karşıya getiriyor. Yabancı zengin bir iş adamıdır. Silah üretimi ve ticareti yapan bu adamın eşi ve iki kızı teröristler tarafından kaçırılıp, öldürülmüşlerdir. Üstelik teröristlerin kullandığı silahlar yabancının fabrikasında üretilmiştir. Bu olaydan sonra adamın tüm yaşantısı alt üst olur. Günden güne içinde artan nefret ve öç alma duygusu nedeni ile içindeki şeytan onu yönlendirmeye başlamıştır. Yabancı, tüm insanların içinde her zaman kötülük olduğunu düşünüyor ve gerektiğinde insanların kolayca kötülük edebileceklerini düşünüyordur. Bu düşüncesinin doğru olup olmadığını anlamak için bu köye gelmiş, kıt kanaat geçinen insanlara ve bu köyden kurtulmaya can atan genç kıza böyle akıllarını çelecek bir öneride bulunmuştur. Genç kız bir süre kendi içinde kararsızlık yaşadıktan sonra yabancının bu teklifini köylülere açıklar.
Köylüler teklife önce tereddütle yaklaşsalar da sonunda kendilerince haklı sebepler öne sürerek yabancının teklifini kabul ederler. Peki el birliği ile öldürecekleri kurban kim olacaktır? Bu konuda seçtikleri kişi de, köyün en yaşlısı olan Berta olur. Gerekçeleri de Berta'nın yaşlı oluşu ve ölmüş kocasına kavuşmak isteyeceğidir. Buradan sonrasında alınan karar ise köydeki tüm erkeklerin silahlarını yaşlı kadına doğrultarak onu öldürmeleridir. Bu şekilde hepsi bu cinayete ortak olacaklardır. En sonunda kararı uygulayacakları gün gelir. Yaşlı kadının evine giderler ve Berta o zaman durumu anlar. Ölmek istemediğini söyler fakat köylüler bu konuda kararlı göründüğü için karara boyun eğmekten başka çaresi kalmaz. Yaşlı kadına uyku ilacı verirler ve sonra onu köyün dışında bir yere taşırlar. Cinayeti köyün dışında bir yerde işlemeye karar vermişlerdir. Tam silahlar ateşleneceği sırada Chantal ortaya çıkar ve köylülere yabancıya güvenmemeleri gerektiğini, onun kötü birisi olduğunu söyler. Genç kız zor da olsa köylüleri bu kararlarından döndürebilmiştir. Bu yaşananlar yabancının aklındaki soruya cevap bulmasını sağlamıştır ve adam altınları genç kıza verir. Şeytan ve Genç Kadın kitap özeti burada son bulurken kitabın konusunu beğendiyseniz mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Yorumlar