Hikayeler- Stefan Zweig

Hikayeler Stefan Zweig tarafından kaleme alınmış bir eser. Adından da anlaşıldığı gibi kitabın içinde birbirinden bağımsız birçok farklı hikaye var. Bu hikayelerin her biri okuyucuyu ayrı bir dünyaya götürüyor. Kitabın sayfalarını çevirirken bazen küçük bir çocuğun iç dünyasına, bazen kimsesiz olarak büyümüş bir kadının dünyasına bazen de bir satranç tutkununun yaşantısına yolculuk yapıyorsunuz. Ünlü yazarın bu kitabında da kendine has özelliklerini görüyoruz. Okuyucunun anlayabileceği yalın bir dil ve uzun detaylara inip, uzatılmadan anlatılan farklı hikayelerle kitap okumanın keyfine varabileceğinizi söyleyebilirim. Okumaya başladığınızda sonuna kadar elinizden bırakmak istemeyeceğiniz bir kitap.
Hikayeler kitap özeti, birçok farklı hikayeden oluşuyor. İlk hikayenin adı " Yakan Sır ". Bu hikayede bir çocuğun iç dünyası ve şahit olduğu bir sır ele alınıyor. Çocukluktan ergenliğe doğru giden yolda bir çocuğun iç dünyasındaki değişimi, korkularını ve bazı olaylara bakış açısını görüyoruz. 2.hikayede ise yasak aşk yaşayan zengin ve soylu bir kadının başından geçen olaylar ele alınmış. Tehdit, şantaj, sürekli devam eden bir bir korku ve panik hali. Bunun sonucunda kadının içine düştüğü umutsuzluk ve çaresizlik ele alınıyor. Seri katilde ise bir doktorun başından geçen trajik bir olay sonucunda yaşadığı pişmanlığı ve bunun sonucunda yaşanan üzücü olaylara tanık oluyoruz. Sonraki hikaye kadın ve manzara da ise genç bir kız ile bir delikanlı arasında geçen farklı bir ilişki görüyoruz. Ay ışığı sokağı da tıpkı diğer hikayeler gibi oldukça ilginç. Bir karı kocanın yaşamından kesitler bulunan bu hikayede cimrilik derecesinde tutumlu olan ve eşini sürekli aşağılayan bir adamın başına gelenler anlatılıyor. 
Bir kalbin çöküşü adlı hikayede Stefan Zweig zengin ve yaşlı bir adamın eşi ve kızı ile yaşadığı sorunları gözler önüne seriyor. Yıllardır ailesine iyi bir hayat sunmak için çabalayan adam bir gün eşi ve kızı ile arasında oluşan uçurumu fark eder. Anne kız adamı hiç önemsemeden hayatlarını kendi istedikleri şekilde yaşamaktadır. Yaşlı adam bunu fark ettiğinde onlardan uzaklaşır ve kendi kabuğuna çekilir. O andan itibaren yaşlı adam dış dünya ile bağlantısını keser. Sonrasında yaşananlar ve adamın ölürken bile ailesini yanında istemeyişine tanık oluyoruz. Görünmeyen koleksiyon Alman enflasyonundan bir alıntı hikayesinde ise yıllardır tüm birikimini bazı koleksiyonlar toplamaya harcayan ve en sonunda gözlerini kaybettiği için askerliğe veda eden yaşlı bir adam var. Adam kör olduktan sonra eşi ve kızı geçimlerini sağlayabilmek için adamın koleksiyonundaki parçaları tek tek satmak zorunda kalırlar. Durumdan haberdar olmayan yaşlı adam hala koleksiyonun elinde olduğunu zannetmektedir. Eşi ve kızının yaptırdığı gerçeğine benzer parçaları her gün kontrol ederek onlarla avunmaktadır. Ailesine sürekli kendisi öldüğü zaman bu koleksiyonu satıp hayatlarını devam ettirebileceklerini söylemektedir. Gözleri görmeyen yaşlı adam o eşsiz koleksiyonun yok pahasına elden çıkarıldığını bilmemektedir. Leporella adlı hikayede ise kimsesiz olarak büyüyen ve hayatını hizmetçilik yaparak kazanan bir kadının hikayesi ele alınıyor. Genç kadın kendi halinde yaşayıp para biriktirmeye çalışırken bir gün çalıştığı evin sahibi olan zengin adama tutulur. Aslında o diğer kadınlar gibi değildir ve o zamana kadar da herhangi bir aşk macerası olmamıştır. Bu nedenle evin beyinin ona gösterdiği yakınlığı yanlış değerlendirir ve ona olan aşkı yüzünden cinayet işler. O andan sonra evin beyi ondan tamamen uzaklaşır ve kadından kurtulmaya çalışır. Aşık olup, uğruna cinayet işlediği adamın bu tavrı kadının intihar etmesine neden olur. Satranç şampiyonu ise bir başarı öyküsünü ve bir adamın tek başına kaldığı hücrede kendi kendine satranç oynayarak bu tutkusu nedeni ile başına gelenleri konu alıyor. Son hikaye olan Haç diğer hikayeler kadar etkileyici bir konuya sahip. Hikaye 1810 yılındaki Fransa ve İspanya arasındaki savaşta tüm askerleri ölen ve tek başına hayatta kalan bir albayın yaşadıkları konu alıyor. Bu kahraman albayın ölümünün düşman tarafından değil de kendisi ile aynı tarafta olan ama onu tanımayan askerler tarafından oluşu çok etkileyici. 
Hikayeler kitap yorumu burada son bulurken, birbirinden farklı konuların yer aldığı hikayelerden oluşan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Hiç sıkılmadan bir solukta keyif alarak okuyabileceğiniz harika bir kitap olduğunu söyleyebilirim. 

Yorumlar