Sırça Hayaller- Linda Francis Lee


Sırça Hayaller kitap yorumu ile bugün güzel bir aşka doğru yelken açıyoruz. Linda Francis Lee tarafından kaleme alınmış,sıkılmadan sonuna kadar keyifle okuyacağınız bir aşk romanı. Kitabın ana karakteri Portia Cuthcart, 3 kız kardeşin en küçüğüdür. Diğer kardeşlerinden farklı bir yeteneği vardır ve ondaki bu yetenek aslında Cuthcart kadınları arasında nesilden nesile aktarılmaktadır. Çocukluğundan itibaren kendini gösteren önsezi yeteneği Portia için kimi zaman acı kimi zaman da mutluluk olmuştur. Birbirinden farklı yapıda olan 3 kız kardeşin farklı hayat sürseler de birbirlerine olan bağlılıkları güzel bir tablo oluşturmaktadır. Portia önsezi yeteneğini kullanmak istemese de zaman zaman o farkına varmadan bu aile mirası kendini göstermektedir. Genç kadının kendi içinde verdiği mücadele ve aşk hayatındaki iniş çıkışlar abartılmadan ve güzel bir dille ele alınmış. Para mı aşk mı? Evilik mi kişilik mi? Kendin gibi olmak mı yoksa hayat şartlarına göre değişmek mi? Hayaller mi yoksa gerçekler mi?
Linda Francis Lee bu kitabında önümüze aşk, aile, insan ilişkileri, ihanet, yalan gibi konulardan oluşan bir menü sunuyor. Kitabın içinde hepsinden bir tutam var. Kitabın başlangıcında Portia ve kardeşlerinin çocukluğu, aile yaşantılarına yer veriliyor. Portia henüz küçük bir çocukken ortaya çıkan önsezi yeteneği oldukça ilginç. Küçük kızın gözünün önüne gelen yemek menüleri aslında ona gelecek hakkında ip uçları vermektedir. Küçük kızın büyükannesinde de bu yetenek vardır. Yaşlı kadın zaman içinde bu yeteneğini kaybetmiş ve belki de biraz kıskançlık yaparak küçük kızın bu yeteneğini kabullenmek istememiştir. Büyükannesi ailesinden yadigar " Sırça Mutfak " adında bir cafe işletmektedir. Küçük kız da her gün annesi ile birlikte oraya gitmektedir. Bir gün Portia ön sezinin ona gösterdiği bir menü hazırlar. Bu menü tek kişiliktir. Büyükkannesi bunu görünce bir tuhaf olur ve bu olayın ardından trajik bir şekilde ölür. 
Portia bu acı olaydan dolayı sürekli kendisini suçlar ve bir süre sonra bir politikacı ile evlilik yapar. Evlilik hayatı boyunca ön sezi yeteneğini kullanmaz ve normal bir kadın gibi davranmaya çalışır. Çok mutlu olmasa da iyi bir evlilik hayatı sürdürürken bir gün kocasının ona ihanet ettiğini öğrenir. Bu kişi genç kadının yakın bir arkadaşı olduğu için Portia yıkılır. Sonrasında kocası ile boşanırlar ve genç kadın New York'ta teyzesinin ona ve kız kardeşlerine bırakmış olduğu eve gidip yerleşir. Diğer kardeşleri kendi paylarına düşen daireleri satmışlardır. Portia kendi dairesini satmayı düşünürken bu boşanma olayının ardından satmayıp burada yaşamaya karar vermiştir. 
Portia zor günler geçirmektedir. Hem evliliğinde ihanete uğramıştır hem de parası çok az kalmıştır. Eski eşi zengin olmasına rağmen ona söz verdiği tazminatı ödememektedir. Genç kadının bir an önce bir iş bulup çalışması ve hayatını bir düzene sokması gerekmektedir. Birgün apartmanın girişinde karşılaştığı adam onun hayatını değiştirir. Adamın sert, atletik yapılı ve kendine güvenen bir görünümü vardır. Bu adam onun üst katında oturan Gabriel Kane'dir. Gabriel diğer kardeşlerinin dairelerini satın almış ve burada iki kızı ile birlikte yaşamaktadır. Zengin bir adamdır fakat eşi öldükten sonra kızları ile sorun yaşamaktadır. 12 yaşındaki küçük kızı fazla sorun çıkarmaz fakat büyük kızı babasına karşı oldukça asidir. Genç adam kızları ile sağlıklı bir iletişim kuramamaktadır. 
Portia ve Gabriel hayatlarının en zor döneminde karşı karşıya gelmişlerdir. İlk görüşte birbirlerinden etkilenseler de hislerinden kaçmaya çalışmışlardır ve kaçmaya çalıştıkları bu his en sonunda onları kıskacına almıştır. Portia ve Gabriel adını koyamadıkları bir ilişki yaşamaya başlamışlardır. Bu arada Gabriel'in küçük kızı geçmişe ait bir aile sırrını keşfeder ve öğrendikleri onun hayatını kökten etkiler. Tek sır keşfeden o değildir Portia da bu sırada aslında oturduğu dairenin eski eşi tarafından Gabriel'e satılmış olduğunu öğrenir. O andan itibaren genç adamla olan ilişkilerini kendi içinde sorgulamaya başlar. Bu dönemde kız kardeşleri ile birlikte sırça mutfağı tekrar hayata geçirmeye çalışırlar ve bunda da başarısız olurlar. 
Portia genç adamdan kaçmaya çalışsa da gelişen olaylar yeniden onları karşı karşıya getirir. Gabriel artık kararını vermiştir ve sevdiği kadını ikna etmek için kararlıdır. Bu arada kızları ile arasındaki buzlar da erimiştir. Portia da eski eşinden hakkı olan tazminatı almış hayalindeki cafe'yi açmıştır. İki aşık da hayatını bir düzene koymayı başarmıştır ve tek eksikleri kalmıştır. Portia ve Gabriel bu eksikliği tamamlayabilecek mi? Bir araya gelip aşklarını yaşayabilecekleri mi, yoksa her ikisi de ayrı yollara mı gidecek? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için kitabı okumanız gerekiyor. 
Sırça Hayaller kitap özeti burada son bulurken, güzel bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Kitabı okurken gözünüzün önüne lezzetli yemekler eşliğinde güzel tablolar ve bazı yerlerinde de dram gelebilir. Genel olarak her yaştan okura hitap eden güzel bir aşk romanı ve okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. 

Yorumlar