Çamaşırcının Kızı/ Küçücük- Orhan Kemal

Çamaşırcının Kızı/ Küçücük içinde birbirinden güzel öyküler bulunan bir kitap. Yazdığı birbirinden güzel öykülerle Türk Edebiyatına damgasını vuran Orhan Kemal'in bu kitabındaki öykülerin her biri birbirinden güzel. Bir solukta okuyacağınız bu kitapta fakir insanların hayallerine ve bu hayalleri gerçekleştirmek için yaptıklarına yer verilmiş. Yoksul insanların yaşadığı zor şartlar ve bu şartlar altında verdikleri yaşam mücadelesi tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriliyor. 
Orhan Kemal hikayesindeki karakterleri öyle güzel anlatıyor ki, o dönemi ve insanların yaşantısını gözlerimizin önünde rahatlıkla canlandırabiliyoruz. Kitapta toplam 12 tane hikaye bulunuyor. Bu öykülerden ilki olan Çamaşırcının Kızı kitaba ismini vermiştir. Çamaşırcının Kızı kitap özeti hakkında detaylara inecek olursak; ilk hikayede annesi çamaşırcılık yapan Neriman isminde genç bir kız var. Bu kızın tek hayali İstanbul'a gitmek ve ünlü olmaktır. Çok fakir bir kadın olan annesi de onun bu hayalini desteklemektedir. O da tüm umudunu kızının zengin olmasına bağlamıştır. Bir diğer hikayede yaşamını dondurmacılık yaparak sürdüren Şuhut ve karısının hayalleri var. Onlar da oğullarının doktor olacağını ve kendilerini fakir yaşantılarından kurtaracağını hayal ederek avunurlar. Çöpçülük yapan ve işten atılan adamın tekrar işine dönebilme umudu. Şeker hastası olan ve işsiz kalan bir gardiyanın sokakta kalması nedeni ile hastaneye yatabilmek için kendini yaralaması. Küçük yaşta fakirlik nedeni ile fuhuş yapan iki küçük kızın hikayesi. Genç ve güzel bir eşi olan Duvarcı Celal'in yaşadığı dram ve daha bunun gibi birçok kısa hikaye bu kitapta bir araya toplanmış. Hikayeleri okurken insanların çaresizliği olduğu gibi gözler önüne seriliyor. 
Çamaşırcının Kızı/ Küçücük kitap yorumu burada son bulurken her yaştan okurun tadı damağında kalacak bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Bir solukta okuyacağınız Çamaşırcının Kızı kitaplığınıza gönül rahatlığı ile koyabileceğiniz bir kitap.

Yorumlar