Göl Evi- Kate Morton


Göl Evi tarihi kurgu ve polisiyenin iç içe bulunduğu oldukça ilgi çekici bir kitap. Geçmişteki bir aile sırrının gün yüzüne çıkması ile karanlık geçmişin aydınlanması... Yıllar önce kaybolan bir bebek ve sonrasında yaşanan aile dramı. Dıştan çok mutlu görünen bir tablonun eksik kalan yanları. Savaş sonrası değişen hayatlar ve verilen bir sözü tutmak adına yapılan fedakarlık... Kate Morton öyle güzel bir kurgu oluşturmuş ki son ana kadar heyecan ve merak zirvede. İtiraf etmeliyim ki çoğu yerde yanıldığımı kitabın sonunda fark ettim ve muhteşem final bu yanılgıya değdi diye düşünüyorum. 
Göl Evi kitap özeti, mutlu bir aile hayatından kesitlerle başlıyor. Edevane ailesinin ortanca kızı olan Alice henüz genç kızlığa yeni adım atmaktadır. O yaz 26 yaşındaki Benjamin Munro adındaki adama aşık olmuştur. Daha doğrusu çocuklukla kadınlık arasındaki o geçiş döneminde yaşadığı bir heyecandır bu. Genç kız kitap yazıyor ve her fırsatta yazdıklarını Ben Munro ile paylaşıyordur. Genç adamın gösterdiği yakınlığı farklı anlamlandırıp kendi hayal dünyasında yaşıyordur. 
Eleanor Edevane Alice'in annesidir. Genç yaşta aşık olduğu adamla evlenen Eleanor kocası savaşa gidene kadar çok mutludur. Fakat kocasının savaştan dönüşü onlar için kabus dolu günlerin başlangıcı olmuştur. 3 küçük kız çocuğu ve bir de sonradan aralarına katılan Theo ile mutlu bir aile tablosu çizmektedirler. Eleanor biraz sert ve katı kuralları olan bir kadındır. Aslında içinde bulunduğu şartlar onu böyle davranmaya zorlamaktadır. Genç kadın kocasının savaştan sonra yaşadığı travmanın farkındadır ve ona hep yanında olacağına dair söz vermiştir. Çiftlikte verilen yaza veda partisi bir anlamda Edevane ailesi için de mutluluğa veda gibi olmuştur. O gece ailenin en küçük bireyi olan Theo kaçırılmıştır. Uzun süre devam eden çalışmalar sonucunda minik bebeğin ne ölüsü ne de dirisi bulunamamıştır. Aile bu olaydan sonra göl evinden ayrılarak başka bir yere gitmiştir. 
Alice kardeşinin kaybolmasından kendisini sorumlu tutmaktadır. Bunu kimseye söyleyemese de yıllarca vicdan azabı ile yaşamıştır. O dönem yazdığı bir kitap vardır ve kitabın kurgusu kardeşinin kaybolması olayına çok benzemektedir. O olayın ardından Ben Munro da oradan ayrıldığı için Alice genç adamın onun yazdığı kitaptan etkilenerek kardeşini kaçırdığını ve o sırada yaşanan bir talihsizlik sonucu Theo'nun öldüğünü düşünmektedir. Alice ünlü bir yazar olmuştur ve yazdığı polisiye romanlar çok tutmaktadır. Geçen uzun yıllar onun vicdan azabını azaltmaya yetmemiştir. O sıralarda Sadie adında genç bir dedektif göl evinin yakınlarında oturan dedesinin yanına tatile gelmiştir. Aslında bu bir tatil değildir. Sadie meslekte yaptığı bir hata yüzünden bir süre mecburi izin kullanmak zorunda kalmıştır. Dedesi Bertie'nin yanında da meslek aşkı onu farklı olayların içine sürükler. 
Sadie uzun yıllar önce göl evinde yaşananları öğrenir ve yaptığı araştırmalar sonucunda ünlü yazar Alice ile karşı karşıya gelir. Başlarda yazar onunla konuşmak istemez çünkü yıllardır gizlediği sırrın oraya çıkmasından korkuyordur. Sadie ise minik Theo'ya ne olduğunu merak etmektedir. Yaptığı araştırmalar sonucunda çocuğun babası Anthony Edevane tarafından bir kriz anında kazara öldürüldüğünü düşünmeye başlar. Anthony savaşta en yakın arkadaşını kaybettiği için bu olayın etkisinden kurtulamamıştır. Bu özel durumu nedeni ile çocuklarına zarar verme ihtimali vardır. Eşi Eleanor kocasını bu durumdan kurtarmaya çalışırken bir yandan da çocuklarını bu tehlikeden korumak için çırpınmaktadır. Bu zor dönemde hayatına giren Ben Munro ile aşk yaşamaktadır ve aslında minik Theo da Ben'in oğludur. 
Sadie uzun süre geçmiş üzerine iz sürer ve sonuçta aslında Theo'nun ölmediği ortaya çıkar. Eleanor küçük oğluna kocasının zarar vermesini önlemek için Ben'den onu alıp götürmesini istemiştir. Yani minik bebeği aslında öz babası kaçırmıştır. Sonra onu çok güvendiği bir aileye evlatlık olarak vermiş ve kendisi de savaşta ölmüştür. Eleanor kocasına verdiği sözü son nefesine kadar tutmuş ve onun sırrını hep saklamış, her koşulda yanında olmuştur. 
Göl Evi kitap yorumu, final bölümünde ise Sadie'nin dedesi Bertie'nin aslında yıllar önce kaybolan Theo olduğu ortaya çıkıyor. Alice uzun yıllar sonra öldüğünü düşündüğü kardeşini karşısında görünce hem heyecanlanır hem de çektiği vicdan azabı son bulur. Hasretle geçen uzun yılların sonunda Theo hayatta olan iki ablasına kavuşur. Sadie ise bu olayı aydınlattıktan sonra mesleğinindeki sorun da çözülür. Geçmişteki sırların gün yüzüne çıkması ile okurları sevindiren bir mutlu son ile final yapılıyor. Göl Evi harika kurgusu ile okumaktan keyif alacağınız bir kitap. 

Yorumlar