Vukuat Var- Orhan Kemal


Vukuat Var usta yazarlarımızdan Orhan Kemal'in unutulmaz eseri Hanımın Çiftliği kitabının ilk serisidir. Kitap 1946 ile 1950 yılları arasında Adana'nın işçi mahallesinde bir ailenin başından geçen olayları konu almaktadır. Bu aile aracılığı ile o dönemde toprak ağalarının ve fakir halkın yaşamı gözler önüne serilmektedir. Kitapta bir aşk ele alınsa da gelişen olaylar o dönemde kadına bakış açısını da vurgulamaktadır. Güllü adında çocuk yaştaki bir kızın başından geçen talihsiz olaylar ve sonrasında yaşanan dram... Orhan Kemal'in bu kitapta bizlere sunduğu insan tiplemelerinin hepsi de ilginç karakterler.
Vukuat Var kitap özeti, kitabın ana karakterlerinden birisi Cemşir adında 4 tane eşi ve bu eşlerinden de çok sayıda çocuğu olan bir adamdır. Bu adam gençliğinde babası tarafından şımarık büyütülmüş ve yakışıklılığı nedeni ile de kadınlardan hep ilgi görmüştür. Hayatı boyunca çalışmayıp hep başkalarının sırtından geçinmiştir. Gençliğinden beri yanında olan berber Reşit ise kurnaz ve çıkarcı bir insandır. Cemşir oğlu Hamza'yı da kendisi gibi şımarık büyütmüştür. Hamza da tıpkı babası gibi kadına saygısı olmayan, bencil ve serseri ruhlu bir gençtir. Cemşir'in Güllü adında bir kızı vardır. Güllü diğer kızlarına benzemeyen asi ve dediğim dedik bir karakterdir. Küçük yaşından beri diğer kardeşleri gibi fabrikada çalışmakta ve babası tüm kazancını elinden almaktadır. Güllü aynı fabrikada çalıştığı ve kendisinden yaşça büyük olan Kemal'i sevmektedir. Kemal de genç kıza aşıktır fakat Kemal'in ailesinin oranın yerlilerinden olmaması iki gencin kavuşmasına engeldir. Aslında sorun Kemal'in fakir olmasıdır. Cemşir kızını para karşılığı evlendirmek ve bundan çıkar sağlamak istemektedir. Diğer kızlarını bu şekilde evlendirmiş ve bir daha da arayıp sormamıştır. Güllü Kemal ile gizli gizli buluşmakta ve Kemal ile evlenmeyi istemektedir. Bu sırada babası ve berber Reşit ona zengin bir kısmet bulmuştur. Bu kişi bölgenin en zenginlerinden olan Muzaffer Bey'in yeğeni Ramazan'dır. Ramazan dayısının gölgesinde kalmış silik bir tiptir. Sürekli dayısının zenginliği ile hava atmaktadır. Bir gece içki aleminden sonra Ramazan'ı Cemşir'in evine götürürler. Ramazan o gece Güllüyü görür ve kızdan çok hoşlanır. 
Ramazan'ın kızdan hoşlandığını anlayan berber Reşit bu durumu Cemşir'e anlatır. Ramazan Güllü ile evlenebilmek için dayısı Muzaffer Bey'i kandırmak adına Kabak Hafız ile iş birliği yapar. Bir şekilde Muzaffer Bey'i ikna ederler. Bu sırada Güllü de durumdan haberdar olur. O Kemal'den başkası ile evlenmeyi kabul etmemektedir. Babası ve abisi Hamza ile çok kavgalar eder ve baktı ki olmuyor Kemal'e kaçar. Güllü'nün yaşı küçük olduğu için polis zoru ile onu alıp ailesine teslim ederler. Bu sırada kız için istenen başlık parasının yarısı aileye teslim edilmiştir. Eve zorla geri getirilen Güllü Ramazan ile evlenmemek için direniyordur. Bu inatçı kız yüzünden başlık parasından alacağı payı kaybedeceğinden korkan berber Reşit kızın abisi Hamza'yı Kemal'i öldürmesi için kışkırtmaktadır. 
Güllü'ye Ramazan ile evlenmesi için sürekli baskı ve dayak uygulanmaktadır. Bunu haber alan Kemal birgün kızın evine baskın yapar ve Güllüyü kurtarmak için kızın ailesi ile kavgaya girişir. Tek isteği sevdiği kızı alıp gitmektir fakat bu kavga onun sonu olur. Hamza kavga esnasında silahını çeker ve Kemal'i vurur. Sonrasında Ramazan gelir ve kızı zorla alarak arabaya bindirip götürür. Sevdiği genci kaybeden Güllü için artık hiçbir şeyin önemi kalmamıştır. Bundan sonra sadece intikam almak için yaşayacaktır. 
Orhan Kemal'in kaleminden o dönemin yaşam şartları, fakir halkın çektiği sıkıntılar, toprak ağalarının zulümleri, kadınlara bakış açısı, din adı altında yapılan menfaat oyunları bir bir gözler önüne serilmektedir. Vukuat Var kitap yorumu burada son bulurken bu kitabın devamı olan Hanımın Çiftliği'ni de okumanızı tavsiye ediyorum.  

Yorumlar