Yaprak Dökümü- Reşat Nuri Güntekin


Yaprak Dökümü Reşat Nuri Güntekin'in unutulmaz eserlerinden birisidir. Tüm hayatı boyunca şeref ve namusunu korumak adına mücadele veren bir baba olan Ali Rıza Bey ve ailesinin yaşantısını konu alan bir kitap. Bir ailenin manevide değerlerini yitirmesini ve evlatların ağaçtan dökülen yapraklar gibi yuvadan kopup gitmesini gözler önüne seren ve tadı damağınızda kalacak bir kitap. Ali Rıza Bey ve eşi Hayriye Hanım'ın Şevket isminde bir oğulları, Fikret, Necla, Leyla ve Ayşe adında 5 çocukları vardır. Kalabalık bir ailenin reisi olan Ali Rıza Bey ailesinin geçimini kıt kanaat sağlarken bir gün iş yerinde onun namus ve doğruluk anlayışına ters düşen bir durumla karşılaşır ve işten ayrılır. O andan itibaren Ali Rıza Bey ve ailesi için yaprak dökümü başlar...
Yaprak Dökümü kitap özeti, Ali Rıza Bey'in işten ayrılması ile ailede tüm dengeler değişmeye başlar. O zamana kadar eşi ve kızları arasında az da olsa bir otoritesi varken işsiz kalınca bu durum değişir. Babasının işten ayrıldığı gün Şevket bir bankada işe başlar. Ali Rıza Bey'e işten ayrıldığı için tepki vermeyen ve onu anlayışla karşılayan tek kişi de Şevkettir. Fikret diğer kardeşlerine göre daha ağır başlı bir genç kızdır. Ayşe de henüz küçük olduğu için sorun çıkarmaz fakat yaşları birbirine yakın olan Leyla ve Necla sürekli bir kavga halindedir. Yaşları gereği çevrelerindeki diğer genç kızların yaşantısına özenmektelerdir ve anneleri Hayriye Hanım da onları uyarmak yerine bu yanlış tutumlarına destek vermektedir. Şevket bankada işe başlamış ve ailenin tüm yükünü omuzlarına almıştır. Derken bir gün Hayriye Hanım Ali Rıza Bey'e Şevket'in evlenmek istediğini söyler. Yaşlı adam önce bunu doğal karşılar fakat Şevketin evlenmek istediği kadının kötü ününü duyunca bu evliliğe karşı çıkar. Tüm çabaları boşa gider ve oğlu Ferhunde ismindeki bu kadınla evlenir.
Ferhunde'nin gelişi ile birlikte aile yaşantılarında köklü değişiklikler olmaya başlar. Eskiden sessiz sakin bir aile yuvası olan evden artık eser yoktur. Sık sık evde verilen davetler aileyi maddi ve manevi çöküntüye düşürse de Ferhunde, Leyla ve Necla Hayriye Hanım'ın da desteğini alarak bu yaşantılarına devam ederler. Evde artık Ali Rıza Bey'in değil Ferhunde, Hayriye Hanım ve kızların sözü geçmektedir. Şevket de bu duruma kayıtsız kalınca yaşlı adam çaresizce bu rezaletlere sessiz kalır. Fikret bu duruma isyan eder babasına gönül koyar ve uzak bir şehirdeki hiç tanımadığı kendinden yaşlı bir adamla görücü usulü evlilik yapar. İlk yaprak bu şekilde dökülmüştür...
Evdeki zevk ve sefa alemleri son hızla devam ederken bütçedeki açık da giderek büyümektedir. Şevket artık borçlarını ödeyemez hale geldiği için çalıştığı bankada yolsuzluk yapar ve bu durum ortaya çıkınca hapse düşer. Bu ikinci yaprak dökümü Ali Rıza Bey için tam bir yıkım olmuştur. Ardından Ferhunde evden kaçar. Fakat onun gidişi hiçbir şeyi düzeltmez. Leyla ve Necla'nın aklı fikri lüks bir yaşam olduğu için yanlış üstüne yanlış yaparlar. Leyla zengin bir talibi ile nişanlanır fakat son anda adam fikir değiştirir ve Necla ile evlenmeye karar verir. Bu olay iki kız kardeşi birbirine düşman eder. Ali Rıza Bey bu evliliğe karşı çıksa da Necla ve Hayriye Hanım'ın ısrarcı tutumu karşısında pes eder. Ne yazık ki Necla zengin bir adamla evlendiğini zannederken her şeyin bir yalan olduğu ortaya çıkar fakat artık çok geçtir. 
Yaşadığı hayal kırıklığı Leyla'yı derinden sarsar ve sinirleri yıpranır. Bu dönemde doktorun tavsiyesi ile ailesi biraz rahat davranmasına izin verir. Genç kız bu arada evli bir avukat ile yasak aşk yaşamaya başlar. Bu durumun ortaya çıkması ile Ali Rıza Bey bir kez daha yıkılır ve kızını evlatlıktan reddeder. Bir yaprak da böylece düşmüş olur. En sonunda Ali Rıza Bey, Hayriye Hanım ve küçük Ayşe baş başa kalırlar. Ali Rıza Bey borçları ödemek için evi satar ve aile daha küçük bir eve taşınmak zorunda kalır. Bu sırada aile maddi anlamda her zamankinden daha kötü bir duruma düşer. Bir süre sonra Hayriye Hanım kızı Leyla'nın durumu iyi olduğu için kocasına kızları ile barışması için baskı yapmaya başlar. Ali Rıza Bey buna razı olmaz. En sonunda yaşlı adam yaşadıklarına dayanamaz ve felç geçirir. Hastaneden çıktıktan sonra Leyla'nın evinde yaşamak zorunda kalır.
Yaprak Dökümü kitap yorumu burada biterken bu kitabı okumayanlar varsa mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum. Reşat Nuri Güntekin tarafından kaleme alınan Yaprak Dökümü tam da adına uygun bir şekilde yuvadan tek tek kopan bireylerin ibretlik yaşamı ile sizleri çok etkileyecek. 

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Reşat Nuri Güntekin’in kalemiyle ilk olarak ‘’Çalıkuşu’’ romanında tanışmıştım. Lise yıllarımda okuduğum bu roman hem konusuyla hem cümleleriyle kalbime ve hafızama kazınmıştı. ‘’Çalıkuşu’’ romanından derlediğim en güzel alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı çok isterim. http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/resat-nuri-guntekin-calikusu-romanindan-hafizama-kazinan-10-alinti/ Kitapta en sevdiğim cümle şu olmuştu:

    ‘’Daha o gün anlamıştım Feride; ben ömrümce seninle sınanacaktım. Çünkü insan daima en sevdiğiyle sınanır.’’

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder