Büyükanneyi Sindirmek- Kate Long


Büyükanneyi Sindirmek, Kötü Annenin Elkitabı'nın yazarı Kate Long tarafından yazılmış bir kitap. Kitapta yer alan karakterler hepimizin günlük hayatta rastlayabileceği kişiler. Yaşlı bir büyükanne ve 18 yaşına girmek üzere olan ergen bir kız olan Kat. Bu ikili arasında yaşanan sürtüşmeler ve arada bazı olaylara dahil olan komşu bir adam ve büyükkanne'nin arkadaşları. Büyükanne'nin yaşlı ve huysuz bir yapıda olması, ergenlik döneminde olan Kat'in hayatını epey zorlaştırmaktadır. Bu pek iyi anlaşamayan ikilinin yaşadıkları bu kitapta zeki bir şekilde ele alınmış. Kitabı okurken bazı yerlerde tebessüm ederken bazı yerlerde de duygulanmamak elde değil. 
Bu kitabın konusunu merak edenler için Büyükanneyi Sindirmek kitap özeti paylaşmak istiyorum. Kat 18 yaşına girmek üzere olan bir genç kızdır. Fazla kilolarını ve erkek arkadaşı olmamasını kendine dert etmektedir. Zor bir çocukluk dönemi geçiren Kat için hayat hiç de kolay değildir. Kat henüz bebekken babası bir trafik kazasında ölür. Bundan bir süre sonra da annesi onu terk ederek evden kaçar. Aslında bu kaçısın altında başka nedenler vardır fakat Kat o sıralar bebek olduğu için olayların gerçek yüzünü bilmemektedir. Büyükannesi ise oğlunun ölümünden dolayı hep Kat'in annesini suçlamıştır ve gelini kaçıp gittikten sonra da torununa karşı sert tutumunu devam ettirmiştir. Aradan geçen yıllar yaşlı kadının bu tutumunu değiştirmediği gibi sağlık sorunları nedeni ile iyice çekilmez biri olmuştur. 
Kat ise annesi ve babası olmadığı için okul yaşamı boyunca çok zorluklar çekmiştir. Arkadaşları anne ve babası olmadığı için sürekli onu dışlamış ve kötü davranmışlardır. Kilolu bir kız olduğundan ve diğer arkadaşlarından daha iri bir yapıda olduğu için de onunla çok uğraşmışlardır. Evde yaşlı ve huysuz bir büyükanne, okulda ise kötü kalpli arkadaşlar. Kat bu şartlar altında pek fazla arkadaşı olmayan bir kız olarak büyümüştür. Tek mutluluğu kitap okumaktır. Kat 18 yaşına girmek üzere olduğu halde büyükannesi onun diğer yaşıtları gibi giyinmesine ve makyaj yapmasına izin vermemektedir. Kat ne zaman değişik bir kıyafet giymeye heveslense büyükannesi ona kilolarını hatırlatarak canını sıkmaktadır. Yaşlı kadının bu tavırları ikili arasında yaşanan gerginliği daha çok arttırmaktadır. 
Kat ve Poll bir şekilde hayatlarına devam etmektedir. Genç kız yaşlı büyükannesinin ona ihtiyacı olduğunu düşündüğü için Oxford'a girmeye hak kazandığı halde bu konuda tereddüt yaşar. İşte tam bu dönemde hayatının akışı birden bire değişir. Kat'in yıllardır vaktinin çoğunu geçirdiği kütüphanedeki bayanlardan birisinin annesi olduğu ortaya çıkar. Genç kız onu terk eden annesinin yıllardır aslında yanı başında olduğunu öğrenir. İlk etapta annesine karşı mesafeli davransa da annesi geçmişteki olayları ona anlatmaya başladığında Kat çoğu şeyin onun bildiğinden farklı olduğunu anlar. Sonunda geçmişteki sis perdesi aralanmış ve anne kız kavuşmuştur. Kat annesinin de desteği ile Oxford'a girer ve zaman içinde annesi ile yaşamanın Poll ile yaşamaktan daha kolay olduğunun farkına varır. 
Büyükkanneyi Sindirmek kitap yorumu burada son bulurken bir solukta okuyacağınız bu kitaba da " okunacak kitaplar " listenizde yer vermenizi tavsiye ediyorum. Her yaştan okurun kendinden bir şeyler bulup keyifle okuyacağı bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

Yorumlar