Elveda Haziran- Sarah Jio


Elveda Haziran sevilen aşk kitapları yazarlarından birisi olan Sarah Jio'nun imzasını taşıyor. Kitabın isminde geçen haziran aslında ay değil kitabın baş kahramanı olan genç kadının ismidir. Elveda June yerine Elveda Haziran olarak çeviri yapılmış. Sarah Jio aşk romanı denince akla gelen ilk isimlerden birisidir. Yazarın tarzını bilenler bu kitabı okuduklarında aynı çizgide devam ettiğini ve aynı zevki verdiğini görebilirler. Sarah Jio'nun yazdığı kitaplarda geçmiş ve günümüz iç içe ele alınmaktadır. Genelde ana karakterler geçmişteki aşkın esrarını çözerken kendilerini o aşkın benzerini yaşarken bulurlar. Okuyucu da ana karakterle birlikte kitap boyunca iz sürer ve sonunda geçmişteki esrar perdesi aralanır. Bu kez June ile birlikte Mavi Kuş Kitap Evi'ne gidiyoruz. Kitap evlerinin ve çocuk kitapları yazarlarının yaşadığı zorluklara da bu kitapta yer verilmiş olması ayrıca güzel. Kariyerinin zirvesinde genç bir kadın ve ona kalan miras sonrası değişen hayatı. Hepsi ve daha fazlası bu kitapta bulunmakta.
Konusunu merak edenler için Elveda Haziran kitap özeti paylaşmak istiyorum. June 35 yaşında, New York'ta uluslararası bir bankada müdür yardımcısı olarak çalışan genç bir kadındır. Kız kardeşi ile yaşadığı sorun nedeni ile onunla görüşmeyen June ve annesi arasında da çok sıcak bir ilişki yoktur. Yoğun bir iş temposu olan genç kadın işi nedeni ile sert ve acımasız bir karaktere dönüşmüştür. Bir gün teyzesi Ruby'nin  ölüm haberini alır. Çocukluğunda sık sık ziyaret ettiği, onlara masallar okuyan teyzesi ölmüştür ve Mavi Kuş Kitap Evi'ni ona bırakmıştır. Bunun üzerine genç kadın işlemleri halletmek için Seattle'a gider. Amacı kitap evini satıp tekrar işinin başına ve kendi hayatına dönmektir fakat bu öyle sandığı kadar kolay olmayacaktır.
June Seattle'a gelip de Mavi Kuş Kitap Evi'ni yıllar sonra tekrar gördüğünde çocukluğundaki o mutlu anları hatırlar. Ruby teyzesinin kendisi ve kız kardeşi Amy'ye masal okuduğu anlar aklına gelir. Kitap evinde bulduğu mektuplar ise onun hayatını değiştirir. Bu mektupları teyzesi Rubby ile çocuk kitapları yazarı olan Margaret Wise Brown birbirlerine yazmışlardır. Mektupların hepsi belirli bir yerde değildir. June okuduğu her mektubun içindeki ip ucunu takip ederek başka bir kitabın içine koyulmuş olan mektuplara ulaşmaktadır. Mektupları okudukça teyzesinin bilmediği birçok yönünü keşfeder. Örneğin teyzesi Ruby çocuk kitapları yazarı olan Margaret Wise Brown ile dosttur ve ona İyi Geceler Aydede kitabını yazarken fikir vermiştir. Bunun yanı sıra yılladır yalnız yaşadığını sandığı teyzesi evli bir adamla büyük bir aşk yaşamış hatta bu adamdan bir de çocuğu olmuştur. Okuduğu mektuplardan bu çocuğun evlatlık verildiğini öğrenir. 
June'u bekleyen tek sürpriz bu değildir. Kitap evinin yakınında restoran işleten Gavin adında bir adamla tanışıp ona aşık olmuştur. Gavin harika bir adam olmasına rağmen eski kız arkadaşı ile ortak restoran işletmektedir. June bunu öğrenince geçmişte yaşadığı acılar aklına gelir ve Gavin ile arasına mesafe koymaya çalışır. Bu sırada kız kardeşi Amy sürekli ona ulaşmaya çalışmaktadır. Genç kadın kız kardeşini geçmişte yaptığı hatadan dolayı afedemediği için onunla görüşmeyi kabul etmemektedir. June nişanlı iken kız kardeşi Amy ve nişanlısının ilişki yaşadığını görünce yıkılmıştır. Bu nedenle her şeyden ve herkesten uzaklaşarak kendini işine vermiş ve bankada müdür yardımcılığına kadar yükselmiştir. Ruby teyzesinin ona bıraktığı kitap evi aklını karıştırmaktadır. June burayı satıp bir an önce işinin başına dönmek istiyor fakat mektupları okudukça merak duygusu ağır basarak bunu erteliyordur. 
Bu süre boyunca biraz da Gavin'e olan aşkının etkisi ile kitap evini satmak yerine işletmeye karar verir. Ne yazık ki kitap evinin durumu hiç de iyi değildir. Bankaya olan borç nedeni ile her an haciz gelme ihtimali vardır. June bankadaki işinden istifa eder ve New York'taki evini satışa çıkarır. Bu evi satıp, üzerine tüm birikimi de eklediği halde elindeki para kitap evini kurtarmaya yetmediği için farklı bir yol denemeye karar verir. Mavi Kuş Kitap Evi için bir yardım toplantısı düzenler. Bir yandan bu etkinlik için çalışmalar yaparken diğer taraftan teyzesi Ruby'nin çocuğunu aramaktadır. Bu sırada annesi onu ziyarete gelir ve ondan kız kardeşi Amy'nin kanser olduğunu öğrenir. Kız kardeşinin çok az bir ömrü kalmış ve Amy hamiledir. Bunu öğrenen June hastaneye Amy'nin yanına gider. Bu sırada sevdiği adam Gavin de hep onun yanındadır. Amy doğacak olan bebeğine June'un bakmasını ister. Bu onun son arzusudur. Kız kardeşi bebeğini dünyaya getirdikten kısa bir süre sonra ölür. Bebeğe teyzelerinin adı olan Ruby ismi verilmiştir. 
June bir yandan minik yeğeni Ruby ile ilgilenirken diğer taraftan Mavi Kuş Kitap Evi'ni kurtarmak için çabalamaktadır. Okuması gereken son bir mektup kalmıştır ve o mektup teyzesi Ruby tarafından kendisine yazılmıştır. Teyzesinin yıllar önceki yasak aşkından dünyaya gelen çocuğun kendisi olduğunu öğrenir. Bunu öğrendiğinde hüznü ve sevinci bir arada yaşar. O andan itibaren annesinin mirasını korumak için daha fazla gayret eder. Düzenlenen yardım etkinliğinden elde edilen gelir kitap evini kurtarmaya yetmemiştir. En umutsuz anında June'un eski patronu borç sorununu çözer ve Mavi Kitap Evi de satılmaktan kurtulur. 
Bu kitapta dostluk, aile ilişkileri, ihanet ve tabi ki bir de aşk var. Sarah Jio bu kitap aracılığı ile kitap evleri ve çocuk kitaplarının önemine de değinmiş. Kitap okumak her yaştan birey için çok önemlidir. Kitaplar hayal dünyamıza ve huzura açılan bir kapıdır. Elveda Haziran kitap yorumu burada son bulurken, yazarın diğer kitaplarının özetlerinin de bloğumda bulunduğunu belirtmek istiyorum. 

Yorumlar

  1. Bu kadının kitaplarını okuyanın kendine saygısı yoktur. Hiçbir şey katmiyor insana.. kurgu çok basit ve hep aynı şeyler.. basit düşünceli değilseniz almayın, okumayın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder