Mart Menekşeleri- Sarah Jio



Mart Menekşeleri Sarah Jio'nun yazdığı bir aşk romanıdır. Geçmişte yaşanan büyük bir aşk ve ardındaki esrar perdesi... Bu esrarı çözmek Emily Wilson'a düşmektedir. Genç kadın bir günlük bulur ve orada okuduğu aşkın benzerini kendisi de yaşamaya başlar. Evliliğini sonlandıran genç kadını bekleyen yeni hayatta karşısına neler çıkacak? Bu sorunun cevabı ve daha fazlası bu kitapta...
Emily Wilson ünlü bir yazar olmasına rağmen uzun süredir hiçbir şey yazamamaktadır. Aşk evliliği yaptığı kocası Joel'in bir başka kadın için ondan ayrılmak istemesi ile hayatı bir anda değişir. Genç kadın eşinden boşanır boşanmaz yengesi Bee'nin adadaki evine tatile gider. Amacı mart ayını orada geçirmek ve kendini biraz toparlayabilmektir. Emily adaya gittikten sonra yengesi Bee'nin evinde bir günlük bulur ve işte bu günlük yıllardır saklı kalmış bir aile sırrını ortaya çıkarır. Aşk, ihanet, pişmanlık ve dostluk kavramlarını sorgulamanıza neden olabilecek bir bir kitap Mart Menekşeleri...
Konusunu merak edenler için Mart Menekşeleri kitap özeti paylaşmak istiyorum. Emily çok sevdiği kocası tarafından aldatıldığını öğrendiğinde ondan boşanır. Bu boşanmanın ardından yengesi Bee'nin adadaki evine gider. Amacı orada bir ay geçirmek ve bu sürede kendini toparlamaktır. Orada başına öyle şeyler gelir ki değil kendini toparlamak, genç kadının aklı tümden karışır. Yengesinin evinde kaldığı odada bir günlük bulur ve merak duygusuna yenilerek günlüğü okumaya başlar. Okuduklarını kimin yazdığını, bunların bir kitap taslağı mı yoksa yaşanmış bir hikaye mi olduğunu bilmemektedir. İlk başlarda onu saran merak duygusu zamanla adeta bir göreve dönüşür. Emily adaya geldiği ilk günlerde iki genç adamla tanışır. Bunlardan birisi genç kadının ilk aşkı, diğeri de Jack adında etkileyici bir adamdır. Emily hem günlüğü okumakta hem de bu iki genç adam arasında gidip gelen duygularını anlamlandırmaya çalışmaktadır. 
Günlük Emily'nin daha önce adını hiç duymadığı Esther adında bir kadın tarafından yazılmıştır. Bu günlükte Esther'in Elliot adında bir adamla yaşadığı aşktan bahsedilmektedir. Esther Elliot ile nişanlı iken bir gün onu bir kadınla görür ve yüzüğü parmağından çıkararak nişanı bozar. Bu olayın ardından Elliot ne derse desin genç kız onu dinlemez ve başka bir gençle evlenir. Esther evlendikten sonra Elliot da askere gider. Elliot askerde iken genç kadına bir mektup yazar ve bu mektupta onu unutamadığını hala aşık olduğunu söyler. Esther de Elliot'u sevmektedir. Bu sürede bir kızı olmuştur fakat onun kalbinde hala Elliot vardır. Bir süre sonra Elliot askerden gelir ve bir gece Esther ile buluşurlar. Bu ihanet sonrası Esther kocası Boby'ye her şeyi anlatmak ister fakat kocası aniden hastalanınca genç kadın bunu yapamaz. Bir süre sonra kocası Esther'in ihanetini öğrenir ve kızlarını alıkoyarak onu evden kovar. Esther perişan bir halde Elliot'un evine gider fakat genç adam evde yoktur. 
Elliot'u evde bulamayınca arkadaşı Frances'in evine gider. O sırada Elliot'un da o evde olduğunu görünce Frances ve Elliot arasında bir ilişki olduğunu düşünerek arabasına biner ve oradan hızla uzaklaşır. Bu sırada Elliot ve Frances Esther'in kendilerini gördüğünü fark ederler ve araba ile onun peşinden giderler. İkili Esther'in arabasını uçuruma doğru sürdüğünü görür. Araba uçurumdan aşağı yuvarlandığı için Frances Esther'in ölmüş olduğunu düşünür ve Eliot'u oradan zorla uzaklaştırır. 
Okuduğu günlükten tüm bunları öğrenen Emily, Esther'e ne olduğunu merak etmektedir. Genç kadın bir yandan geçmişteki bu esrarı çözmeye çalışırken bir yandan da kendi içindeki fırtınayı dindirmeye çalışmaktadır. Jack ile aralarında bir yakınlaşma olmuştur fakat Emily onun hayatında bir bayan olduğunu düşündüğü için genç adamdan kaçmaya başlamıştır. Emily'nin yengesi Bee'nin yakın arkadaşı olan Evelyn kanser olmuştur ve çok az ömrü kalmıştır. Evelyn'in ölmesi esrar perdesini az da olsa aralar. Evelyn yaptığı araştırmalar sonucunda Elliot'a ulaşır ve onu kaldığı huzur evinde ziyaret eder. Yıllar önce Esther'in büyük aşk yaşadığı o adam Jack'in büyükbabasıdır. Yaşlı adam ona tüm hikayeyi baştan sona kadar anlatır. Genç kadının öğrendikleri onu çok şaşırtır ve bu hikayedeki rolü de böylece ortaya çıkmış olur. Günlükte bahsedilen Esther'in evlendiği adam olan Boby genç kadının büyükbabasıdır. Yani Esther onun büyükannesidir. Esther'in en yakın arkadaşları olan Rosa aslında Evelyn, Frances da Bee'dir. Günlükte adı geçen ve Esther'a aşık olan genç adam Billy ise Bee'nin komşusu olan Henry'dir. Esther'in ölümünden sonra Elliot ve Bee bu olaydan dolayı kendilerini suçlayarak bir daha görüşmemişlerdir. 
O yıllardaki gazetelerde Esther'in cesedinin bulunamadığını öğrenen Evelyn araştırmasını biraz daha derinleştirir. Tekrar adaya gider ve Henry ile görüşür. Yaşlı adamla görüştüğünde yap boz'un eksik olan parçaları tamamanmıştır. O gece Esther arabasını uçuruma doğru sürmüş fakat ölmemiştir. Bu bir oyundur ve sonrasında Henry Esther'i oradan gidip almıştır. Uzun yıllardır Esther'le mektuplaştığıklarını anlatan Henry bir süredir ondan mektup gelmediği için Esther'in öldüğünü düşünmektedir. O sıralarda Elliot'un hasta olduğunu duyan Evelyn onu ziyarete gider ve bu sırada Jack ile aralarındaki buzlar da erimiştir. Yaşlı adamın odasına girdiklerinde Elliot onlara bir şeyler söyler fakat onun hasta olduğu için halüsinasyon gördüğünü düşünürler. Elliot'un odasında buldukları bir şal hasta adamı Esther'in ziyaret ettiğini düşündürmektedir. Evelyn tüm günlükte okuduklarını ve sonradan ortaya çıkan gerçekleri kaleme alarak bu aşkın kitabını yazar. 
Tadı damağınızda kalacak bir aşk romanı okumak isterseniz Sarah Jio'nun bu harika kitabını okuyabilirsiniz. Bu kitapta bazı şeylerin dıştan göründüğü gibi olmayabileceğini ve gerçek aşka şans vermek gerektiğini görüyoruz. Bir anlık kıskançlık sonucu verilen yanlış bir kararın insanların hayatını nasıl etkilediğini ve gerçek aşkın gücünü anlatan harika bir kitap. Mart Menekşeleri kitap yorumu burada son bulurken güzel bir aşk hikayesi okumak isteyenlere bu kitabı okumalarını tavsiye ediyorum. 

Yorumlar