Aşkın Gözyaşları-2 Mevlana- Sinan Yağmur


Aşkın Gözyaşları-2 Mevlana Sinan Yağmur imzası taşıyan bir kitap. Mevlana ve Şems'in hayatı ve dostluğu birçok kitaba konu olmuştur. Bugün bile hala onların söylediği sözler ve ilahi aşkta buluşmaları bazı kesimler tarafından anlaşılmamaktadır. Tıpkı o dönemlerde olduğu gibi günümüzde de Mevlana ve Şems'i sevenler kadar sevmeyenler de vardır ve gelecekte de bu böyle olacaktır. Sinan Yağmur tarafından yazılan Aşkın Gözyaşları Tebriz''li Şems'i okudum ve çok etkilendim. Daha sonra bu serinin 2. ve 3. kitaplarını da okudum. Aşkın Gözyaşları 2 de tıpkı ilk kitap gibi gayet güzel ve anlaşılır bir dil ile yazılmış. Kendinizi kitaba vererek okuduğunuz zaman bitene kadar elinizden bırakmanız mümkün olmayabilir. Bir solukta okuyacağınız ve manevi bir haz alacağınız bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Mevlana ve Şems'in aşk yolunda çektiği çileler ve uğradığı haksızlıklar, hepsi bu kitapta var.
Merak edenler için Aşkın Gözyaşları-2 Mevlana kitap özeti paylaşmak istiyorum. Şems ve Mevlana biri Tebriz'de diğeri Konya'da... İkisi de kendini hak yoluna adamış. Mevlana Konya'da çok sevilen ve sayılan bir kişi. Şems ise sivri dilli ve yalnız bir derviş. O yıllardır gerçek gönül dostunu aramaktadır. Mevlana eşi ve çocukları ile yaşayan fakat kalabalıklar arasında yalnız bir kişidir. Şems'in arayışı ve Mevlana'nın bekleyişi Konya'da son bulur. Şems'in gelişi ile Mevlana'nın tüm yaşantısı değişir. Ailesi de dahil olamak üzere herkes Mevlana'nın Şems gibi sivri dilli ve garip birinde ne bulduğunu merak ederler. Şems ile tanıştıktan sonra Mevlana'da meydana gelen değişim Konya halkından bazılarını rahatsız eder. 
İkili hakkındaki kötü söylentiler günden güne yayılırken onlar buna aldırış etmezler. Şems sonunda bu duruma daha fazla dayanamaz. Kendisi yüzünden ailesi ve çevresi ile arası açılan Mevlana'nın daha fazla üzülüp yıpranmaması için hiç kimseye haber vermeden Konya'dan gider. Bu haber Mevlana'yı yıkarken Konya halkı bunu müjde gibi karşılar. Biraz zaman geçince Mevlana'nın tekrar eskisi gibi olacağını düşünürler fakat geçen zaman Mevlana'ya iyi gelmemektedir. Mevlana gönül dostunun hasreti ile yanıp tutuşmaktadır. Şems'in onun için ne kadar değerli olduğunu ilk olarak eşi ve çocukları daha sonra da tüm Konya halkı anlar. Mevlana günden güne erimektedir ve hasretle Şems'in geri gelmesini beklemektedir. Bir süre sonra Mevlana ve Şems arasında mektuplaşmalar başlar. Mevlana kendisini bırakıp giden dostuna ilk başlarda sitem dolu mektuplar yazar. Bu sitemlerin ardındaki hasreti ve acıyı gören Şems daha fazla dayanamaz ve Konya'ya geri dönmeye karar verir. Onun Konya'ya geri dönüşü ölüme gitmesi demektir fakat Şems bundan korkmadan ve öleceğini bile bile Mevlana'ya gider...
Şems'in gelişi sadece Mevlana'yı değil Mevlana'yı seven herkesi sevindirir. İki hak aşığı yine uzun uzun sohbet eder ve ibadetlerini birlikte yaparlar. Bu arada hala onları çekemeyenler vardır ve onlar kötülük yapmak için fırsat kollamaktadır. Mevlana Şems'in tekrar gideceğinden korkmaktadır. Bunu önlemek için üvey kızı Kimya Hatun ile Şems'i evlendirmek ister. Şems aradaki yaş farkını ve nefsini körelttiğini ortaya sürse de Mevlana'yı üzmemek için Kimya Hatun ile evlenir. Mevlana'nın elinde büyüyen üvey kızı da zaten Şems'e aşıktır. Bu şekilde kimse üzülmeden ve kırılmadan bu evlilik gerçekleşir. Kimya Hatun'un genç yaşta ölmesi ile Mevlana ve ailesi çok üzülür. 
Mevlana ve Şems'in son ayrılışı çok acı olur. Bir gece Şems bir hana çağrılır. Öldürüleceğini anlayınca Mevlana'ya veda etmeye gider. Onun ölüme gittiğini anlayan Mevlana çok dil döker fakat Şems bile bile ölüme gider. Hain bir şekilde öldürülen Şems'in ardından Mevlana yıkılır. Son nefesini verene kadar Şems'in hasretiyle yaşar. 
Aşkın Gözyaşları-2 Mevlana kitap yorumu burada son bulurken ilk olarak serinin ilk kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabı okurken bedeni aşkı değil ilahi aşkı göz önüne alarak tarafsız bir şekilde okursanız çok manevi haz alacağınızı düşünüyorum. Tasavvuf romanı okumayı sevenlere bu kitabı da okunacaklar listelerine dahil etmelerini öneriyorum.
Serinin diğer kitapları olan Aşkın Gözyaşları-1 ve 2 kitap özetlerini de bloğumuzda bulabilirsiniz. 

Yorumlar

Yorum Gönder