Aşkın Gözyaşları-3 Kimya Hatun- Sinan Yağmur


Aşkın Gözyaşları-3 Kimya Hatun Sinan Yağmur'un anlatımı ile diğer 2 kitabın devamı niteliğinde. Mevlana'nın kızı olan Kimya Hatun'un hayatını konu alan bu kitapta yine Mevlana ve Şems'in izleri var. Kimya Hatun'un hayatındaki iki önemli insandan birisi babası Mevlana diğeri de Tebrizli Şems'dir. Kimya Hatun genç yaşına rağmen olgun bir ruha sahiptir. Onun suskunluğunun ardındaki söylenmemiş sözler ve kısa yaşamında katettiği yol bu kitapta gözler önüne seriliyor. Sinan Yağmur'un kaleme aldığı bu eserde suskunluğun sesini dinleyebilir ve kendi iç dünyanıza doğru güzel bir yolculuğa çıkabilirsiniz. 
Aşkın Gözyaşları-3 kitap özeti kitabın konusunu merak edenler için gelsin. Kimya Hatun Mevlana'nın öz kızı değildir. Kimya Hatun'un annesi olan Kerra Hatun eşi ölünce Mevlana ile evlenir. Öz baba-kız olmasalar da Mevlana ve Kimya Hatun arasında çok güzel bir baba-kız sevgisi oluşur. Mevlana'yı tanıdığında henüz çocuk yaşta olan Kimya Hatun ondan ve onun fikirlerinden çok etkilenir. Mevlana'nın ölen eşinden 2 erkek çocuğu vardır. Kimya Hatun onlarla kardeş gibi büyür fakat Mevlana'nın oğlu Alaaddin Kimya Hatun'u sevmektedir. Genç kız ise ona abi gözüyle bakmaktadır. 
Bir gün hayatlarına giren Tebrizli Şems ile birlikte hem Mevlana'nın hem de Kimya Hatun'un hayatı değişir. Babası ve Şems'in yakınlığını kıskanan çok kişi vardır fakat Kimya Hatun onları kıskanmayan sayılı insandan birisidir. Çocukluktan genç kızlığa geçerken Kimya Hatun'un içinde bir aşk yeşermeye başlar. Babasının güneşi olan Şems Kimya Hatun'un da dünyasını aydınlatmaktadır. Genç kız terbiyesi ve duyduğu saygı gereği duygularını içinde saklar ve kimseye söylemez. Yüreğini kalem aracılığı ile kağıtlara döker, durmadan Şems'e olan aşkını yazar.
Mevlana ve Şems'i çekemeyenler bu iki gönül dostunu ayırmak için ellerinden geleni yaparlar. Şems bir süre Konya'dan gider ve geri geldiği zaman Mevlana onu tekrar kaybetmekten korkar. Bu nedenle Şems'i kızı Kimya Hatun ile evlendirmek ister. Kimya Şems'e aşıktır ve bu evliliğe razıdır. Aradaki tek engel Şems'dir. Tebrizli Şems Kimyaya göre oldukça yaşlıdır. O yaşına kadar hiç evlenmemiştir ve bundan sonra da evlenmeyi düşünememektedir. Onun tüm itirazlarına rağmen Mevlana'nın ısrarı ile bu evlilik gerçekleşir. 
Kimya Hatun sonunda gönlündeki murada ermiş ve Şems ile evlenmiştir. Tabi ki bu evlilik onun düşündüğü gibi bir evlilik olmamıştır. Şems'e yakın olmak ama ona dokunamamak, onun yüreğine ulaşamamak çok acıdır. Bunun yanında onunla beraber ibadet etmek ve onunla uzun uzun konuşup, engin bilgilerinden faydalanmak da Kimya Hatun'a yetmektedir. Şems ile evlendiği için Kimya Konya'daki çoğu kadın tarafından eleştirilir. Şems'in ondan yaşlı olduğunu, fakir bir derviş olduğunu, garip bir adam olduğunu ve daha birçok şey söylerler. Kimya bu kadınların Şems'i onun gözüyle görmediklerini bildiği için başkalarının sözüne kulak asmaz. 
Kısa yaşamı çok sevdiği Şems'in yanında son bulur. Kimya Hatun ölmek üzere iken Şems onun yanından bir an olsun ayrılmaz. O sırada genç kızın kendisi için yazdığı mektupları bulur ve okur. Şems bu mektupları okurken gözyaşlarını tutamaz.Kimya Hatun'un ölümü Mevlana'yı ve Şems'i çok üzer. Tasavvuf romanı okumayı sevenlere bu harika kitabı öneriyorum. Sinan Yağmur'un Aşkın Gözyaşları-1 ve Aşkın Gözyaşları-2 olmak üzere bu kitaptan önce 2 tane daha kitabı var. İmkanınız varsa önce onları okuyup daha sonra Kimya Hatun'a geçmenizi öneriyorum. 

Yorumlar