Bereketli Topraklar Üzerinde- Orhan Kemal


Bereketli Topraklar Üzerinde aynı köyde oturan 3 çocukluk arkadaşının Çukurova'ya çalışmaya gitmesini konu alan bir romandır. Köylerinden geçim derdi nedeni ile ayrılan üç arkadaşın bu zorlu yolda başına gelenler romanda gözler önüne serilmektedir. Amaçları hemşerilerinin fabrikasında çalışarak, köydeki ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Bu üç arkadaştan İflahsızın Yusuf diğerlerine göre daha gözü açıktır. O daha önceden kısa bir süre de olsa şehre çalışmaya gitmiştir. Diğer arkadaşlarını da Çukurova'ya çalışmaya gitmek için ikna eden kişidir. Bu üç kafadarın öyle büyük hayalleri yoktur. Onların tek amacı ailelerinin ve kendilerinin karınlarını doyurabilmektir. Umutla başlayan bu yolculuk sonunda köye sadece İflahsızın Yusuf döner. Peki Köse Hasan ve Pehlivan Ali'ye ne olmuştur? Bu sorunun cevabı ve çıktıkları zorlu yolda başlarına gelenler, hepsi bu kitapta.
Orhan Kemal'in kaleme aldığı bu kitabın konusunu merak edenler için, Bereketli Topraklar Üzerinde kitap özeti paylaşmak istiyorum. İflahsızın Yusuf, Köse Hasan ve Pehlivan Ali aynı köyde yaşayan üç arkadaştır. Yusuf ve Hasan evli, Pehlivan Ali ise sözlüdür. Bu üç arkadaş arkalarında ailelerini bırakarak, geçimlerini sağlayabilmek için Çukurova'nın yolunu tutarlar. Orada fabrikası olan hemşerilerinin onlara iş vereceğini umarak yola çıkarlar. Yol boyunca hayaller kurarlar. Fakat Çukurova'ya varınca işler umdukları gibi gitmez. Hemşerilerinin fabrikasında işe girmek öyle kolay değildir. Üç arkadaş günlerce perişan halde, kendileri gibi iş bulmak umudu ile oraya gelen insanlarla birlikte fabrika kapısında yatıp kalkarlar. En sonunda İflahsızın Yusuf'un canına tak eder ve bir gün kendisini fabrika sahibinin arabasının önüne atar. Bu sayede fabrika sahibi ile konuşma fırsatı yakalar. Sonunda üç arkadaş fabrikada işe alınırlar. Fabrikada işe girmişler ve hayallerine bir adım yaklaşmışlardır. 
Bu üç arkadaş fabrikada ayrı ayrı bölümlerde çalışmaktadır. Bu arada kendileri gibi dışarıdan çalışmaya gelmiş insanlarla birlikte ahırdan bozma bir yerde kalırlar. Çalışmaya başladıktan bir süre sonra Köse Hasan rahatsızlanır ve bir süre sonra da çalışamayacak hale gelir. Yattığı yerden bile kalkamayan Köse Hasan'ın durumu gittikçe kötüleşir. Yusuf ve Ali ise bu arada fabrikada çalışmaya devam ederler. Kendi dertlerine düştükleri için arkadaşları ile fazla ilgilenmezler. Sonunda fabrikada bir sorun olur. Yusuf ve Ali işten çıkarılırlar. O sırada bir inşaatta iş bulurlar. İnşaat şimdiki oturdukları yerden uzakta olduğu için oradan ayrılırlar. Köse Hasan'ı orada kaderine terk ederek giderler ve bir süre sonra Hasan ölür. 
İnşaatta Pehlivan Ali, Ömer Zorlu isimli bir adamın yanına verilir. İflahsızın Yusuf ise duvar ustası Kılıç Usta'nın yanına verilmiştir. Yusuf gözü açık birisi olduğu için kısa sürede ustanın gözüne girmiş ve ondan duvar örmeyi öğrenmeye başlamıştır. Pehlivan Ali'nin yanında çalıştığı Ömer Zorlu kumarbazın tekidir. Sürekli kumar oynayarak borçlanan bu adamın Fatma isminde genç bir hanımı vardır. Fatma küçük yaşta Ömer Zorlu'ya kaçmıştır ve onunla resmi nikahı yoktur. Kocasının kumar oynamasından bıkmış o da kendi ihtiyaçlarını karşılamak için inşattaki taşerona yaklaşmaya başlamıştır. Amacı adamdan para almaktır. Bu sıralarda hayatlarına Pehlivan Ali girer. Bu genç adam Fatma'ya gönlünü kaptırır ve ona yakın olabilmek için kocası Ömer Zorlu'ya kumar oynaması için borç vermeye başlar. En sonunda onların evinde kalmaya karar verir. Yusuf arkadaşı Ali'yi bu konuda uyarır fakat o bu konuda kararlıdır. İlerleyen zamanda Kılıç Usta bir anlaşmazlık nedeni ile inşaattan ayrılır ve Yusuf onun yerine duvar ustası olur. Bu arada Pehlivan Ali ve Fatma da oradan kaçarlar.
Genç aşıklardan Ali tarlada ırgatlık yaparken Fatma da burada çiftlik işlerine yardım etmektedir. Burada bulunan katip Bilal Fatma'ya göz koyar. Kadına yakınlaşmak için Aptal Kızı denilen bir çingene kızını kullanır. Bu kız Ali'ye yaklaşır ve bir süre sonra onun aklını çelmeyi başarır. Fatma başta bu durumu çok fazla önemsemese de sonunda dayanamaz ve Ali ile tartışırlar. Katip Bilal Fatma'yı çiftlikte alıkoyacağını söyleyerek kandırır ve Ali'yi de patoz da çalışmaya gönderirler. 
Burada ırgatlar bütün gün sıcakta, zor şartlar altında çalışmaktadır. Tek amaçları ailelerinin geçimini sağlamaktır. Irgatlar arasından bazıları uğradıkları haksızlıklardan şikayet ederken, çoğunluk duruma tepkisiz kalmaktadır. Ali burada sürekli geride bıraktığı Fatma'yı düşünmektedir. Bu arada ırgat başı ve patoz ustaları arasında bir husumet vardır. İki tarafta birbirine düşmanca bir tutum içindedir. En sonunda kurnaz ırgat başı ağayı kışkırtır ve patoz ustalarını işten attırır. Bunun sonucunda patoza Pehlivan Ali ve bir arkadaşını verirler. Patoz tehlikeli bir makinedir. Patoz ustası, Irgat başını ve ağayı bu iki acemiyi patozda çalıştırmalarının yanlış olduğu konusunda uyarır. Fakat ustayı dinlemezler, Ali ve arkadaşı patoz da çalışmaya başlar. Bir gün ağa tarlaya gelir. Bir an önce hasat yapılmasını istemektedir. O gün tarlada çalışan işçileri daha hızlı çalışmaya teşvik eder. Irgatlar da coşarlar. İş diğer günlerden daha hızlı bir tempoda ilerlemeye devam ederken, birden acı bir çığlık duyulur. Perlivan Ali bacağını patoza kaptırmıştır ve çok kan kaybetmektedir. Usta bu kazadan dolayı ağayı ve ırgat başını suçlamaya başlar. O arada ortalık karışır ve bazı ırgatlar ağanın üzerine yürümeye başlarlar. Ortalık karışınca ağa yaralı haldeki Ali'yi orada bırakır ve arabasına binerek kaçar. Bu arada Pehlivan Ali de kan kaybından ölür. 
Kitabın sonunda beraber yola çıkan 3 arkadaştan sadece İflahsızın Yusuf'un köye döndüğünü görüyoruz. Köse Hasan ve Pehlivan Ali ise çıktıkları umut yolculuğunu tamamlayamadan hayata gözlerini yummuşlardır. İflahsızın Yusuf Çukurova'ya beraber gittikleri arkadaşlarının başına gelenlere çok üzülmüştür. Onları şehirde çalışmak için kendisi ikna ettiği için en başta vicdan azabı çekse de daha sonradan bu olanların kendi suçu olmadığına karar vermiştir. Orhan Kemal tarafından kaleme alınan bu romanı okumak isteyenler için Bereketli Topraklar Üzerinde kitap yorumu paylaştım. Kitabın konusu hoşunuza gittiyse siz de alıp, keyifle okuyabilirsiniz. 

Yorumlar