Hasret- Canan Tan


Hasret, Canan Tan tarafından konusu gerçek yaşamdan alınmış bir aşk romanı. Tacettin ve Patricia birbirine aşık iki gençtir. Birbirlerine ilk görüşte aşık olan bu iki gencin arasına önce aile daha sonra da hasret engeli girer. İki gencin umutlu bir şekilde başlayan aşkının sonucunda onları bekleyen ömür boyu hasret... Tacettin için mesele sadece aşık olduğu kadını kaybetmek değil onunla beraber oğlu Ali'yi de kaybetmektir. Patricia ve Ali Tacettin'in yüreğinde dayanılmaz bir hasret ve çaresiz bir acı olarak kalır. Her şey çok güzel giderken araya aile engelinin girmesi ve sonrasında Patricia'nın ailesi ile birlikte zorunlu olarak yaşadığı yerden ve Türkiye'den geri dönmemek üzere ayrılmaya mecbur kalması ile Tacettin'in eli kolu bağlanır. Uzun bir süre kendine gelemeyen genç adam sonunda kendine yeni bir hayat kurmaya karar verir. Bu yeni hayatında da Patricia ve oğlu Ali'nin hasreti hep bir gölge gibi onu takip etmektedir. 
Konusunu merak edenler için Hasret kitap özeti paylaşıyoruz. Hikaye'nin geçtiği yer Kırıkkale'nin Kekin kasabasıdır. Bu kasabada Türkler, Rum ve Ermeniler bir arada barış içinde yaşamaktadır. Tacettin zengin bir Türk beyinin oğludur. Çok sayıda çocuğun en küçüğüdür. Bu nedenle ailesi ve büyük kardeşleri tarafından biraz şımartılmıştır. En yakın arkadaşları Aris ve Artin'dir. Rum asıllı bir aileden gelen Patricia'nın babası ölmüştür. Annesi ise kasabada taverna işletmektedir. Bir gün Tacettin Aris ve Artin ile birlikte Patricia'nın annesinin işlettiği tavernaya gider. Orada Patricia'yı gören Tacettin genç kıza aşık olur. Patricia'da Tacettin ile aynı duygular içindedir. Patricia'nın annesi gençlerin bu aşkına fazla müdahale etmez fakat Tacettin'in ailesi özellikle de annesi bu aşka şiddetle karşı çıkar.
İki genç her şeye rağmen aşklarını yaşamaya devam ederler ve bir oğulları olur. Çocuğa Tacettin'in babasının adı olan Ali ismini verirler. Çocuk doğduktan sonra da Tacettin'in ailesi iki gencin evliliğini onaylamaz. Tacettin ne yapsa, ne söylese faydasızdır. Özellikle annesi bu konuda çok katı davranmaktadır. Tacettin ise Patricia ve Ali'yi çok sevdiği için bir çıkar yol bulmaya çalışmaktadır. Lozan Antlaşması öncesinde iki ülke arasında imzalanan Mübadele Sözleşmesi ise iki gencin yollarını dönüşü olmayacak şekilde ayırır. 
Bir gece Patricia ve ailesi kendi ülkelerine geri dönerler. Tacettin ertesi gün Patricia ve Ali'nin gittiğini öğrenince şok olur. Yıllarca Patricia ve Ali'nin hayali ile avunmaya çalışır. Onların geri gelme umudu olmasa da Tacettin hayatına başkasını almaz. Bu sırada ailesi, özellikle de annesi ona evlenmesi konusunda ısrar etmektedir fakat genç adam buna şiddetle karşı çıkmaktadır. Uzun yıllar sonra Tacettin çok gönüllü olmasa da bir evlilik yapar. Ne yeni yuvası ne eşi ne de dünyaya gelen çocukları Particia ve Ali'nin hasretini dindirmeye yetmez. 
Patricia, annesi ve oğlu ile birlikte ülkelerine döndüğünde onları zor bir yaşam beklemektedir. Patricia ilk zamanlarda yeni hayatlarına uyum sağlamakta zorlanır. Annesinin ona evlenmesi için yaptığı baskıya boyun eğmez. Sonunda annesi de bu konuda ısrar etmekten vazgeçer. Patricia annesi ve oğlu ile sakin bir hayat sürer. Zaman için de Ali'nin adını değiştirirler ve gerçekleri ona tam olarak anlatmazlar. Ali büyür ve savaş sırasında hastanede yatarken babasının bir arkadaşı ile orada karşılaşır. Babasının arkadaşı Tacettin'e çok benzeyen Ali'ye gerçekleri anlatır. Bunun üzerine Ali yıllarca annesi ve annanesi tarafından kandırıldığını düşünür. Yıllar sonra da olsa gerçekler gün yüzüne çıkar. Babasının Tacettin isminde bir Türk olduğunu öğrenir.
Ali babasını merak etmektedir. Onu görmek ister fakat babasının yeni bir hayat kurma ihtimali onun bu konudaki cesaretini kırar. Babası evlilik yapmışsa onun yüzünden düzeninin bozulmasından korkar. Ve nihayet uzun yıllar sonra baba ve oğulun hasreti son bulur. Babası Ali'yi sevinçle karşılar. Ona annesini ve kendisini hiç unutmadığını, yeni bir evlilik yaptığını, bu evlilikten çocukları olduğunu fakat onlara olan sevgisinin ve hasretinin hiç bitmediğinden bahseder. Baba ve oğul kısa bir süre de olsa hasret giderirler. Oğlu
, Tacettin'e Patricia'nın bir resmini getirmiştir. Bu resim ve yıllar sonra oğlunu görmek Tacettin'i çok mutlu eder.
Canan Tan bu kitabında Tacettin ve Patricia'nın aşkı üzerinden o dönemlerde birçok insanın yaşadığı zorlukları gözler önüne sermektedir. Umutla başlayan ve hasretle devam eden gerçek bir aşk öyküsü olan bu kitabı okumayanlar için Hasret kitap yorumu paylaştım. Tacettin ve Patricia'nın hüzünlü aşk hikayesini okumak isterseniz siz de bu kitabı okunacaklar listenize ekleyebilirsiniz. 
Canan Tan Eroinle Dans kitap özetini de bloğumuzda bulabilirsiniz. 

Yorumlar